Artiklar

Klicka på Läs mer, så visas hela artikeln längst ner på sidan.

Finns det slavar i Göteborg

 -Hon kan ta hand om dina barn, städa och ja, vad du gör med henne är din sak. 2000 euro kostar det och hon är din på livstid, lyder argumenten från försäljare som agerat på centrala platser i Göteborg i sommar. (Göteborgstidningen GT 21 juli).
 
Människor kommer förhoppningsfullt resande till Göteborg och andra delar av Sverige med ett svensk arbetstillstånd, olagligt köpt för höga summor med lånade pengar. Den verklighet många av dem möter, är en mardröm. Drömmar löses upp till en tuff vardag med låg ersättning för långa arbetsdagar och dålig arbetsmiljö.  Byta jobb eller klaga går inte. Att mista jobbet innebär att mista arbetstillståndet och tvingas återvända med höga skulder, omöjliga att betala av. 

Vem är slav?                                                                                                                                                                                                             Finns det slavar i Sverige? Vad menar vi? Så här säger Walk Free en organisation som står bakom Global Slavery Index: 

Den utmärkande formen för modernt slaveri innebär att en person berövar en annan deras frihet. Friheten att lämna en anställning för en annan, friheten att lämna en arbetsplats för en annan, friheten att bestämma över sin egen kropp. 

Finns det slavar i Göteborg? När vi i BLLF Sweden ställer frågan så vet vi svaret. När vi bildade vår organisation ville vi framförallt visa att slaveriet inte är något som hör till det förgångna – en tid vi lämnat bakom oss. Vi vill lyfta slaverifrågorna och visa att slaveri pågår även i vår tid. I första hand har vi fokuserat vårt arbete på Pakistan och lärt oss hur förödande skulder är för de redan fattiga. Pakistan har lagar som vid en första anblick verkar välskrivna och möjliga att tillämpa om den politiska viljan finns. Vi har också sett att i verkligheten fungerar de inte alls. Vi ser hur slaveri i olika former drabbar utsatta människor också i vårt land och hur liknande strukturer med lån och beroende tvingar människor kvar i slaveri här. 

Hur bekämpas slaveri i Sverige?

I det här numret berättar vi om vad som hände med männen som erbjöd kvinnor till salu i Göteborg och om hur arbetsmarknaden kan se ut för de mest utsatta. Vi kommer fortsätta att undersöka varför polisen inte får resurser att agera och redovisa mer om detta på 

Internationella Torget där vi finns under Bok och Biblioteksmässan i Göteborg. Vårt lästips ger exempel på bakgrund och fakta till slaveri i Sverige. Titta gärna också på vår hemsida där vi ska försöka utveckla den informationen. 

Britt-Marie Klang

11/09/2014

Kontakta oss:

Kontaktpersoner:  Postadress:                  E-post: 
   Cecilia Karlsson: 070-508 4365   BLLF Sweden c/o Gunilla Larsson      info@bllf.se
   Britt-Marie Klang: 0510-29795   Kinnekullegatan 31      
      53232 Skara