Lässugen?

Här kan du hitta tips på skönlitterära böcker med koppling till de frågor vi jobbar med.

Klicka på Läs mer, så visas hela recentionen längst ner på sidan.

Ending slavery

Ending slavery av Kevin Bales

Kevin Bales forsätter att utforska slaveriet, och hur vi som medmänniskor kan arbeta mot det, i sin nästa bok Ending slavery (2007)

 

Idag, skrev Bales 2007, finns omkring dubbelt så många slavar i världen som det sammanlagt fraktades över Atlanten under hela slaveriets så kallade storhetstid. Han besöker en frivilligorganisation i Indien: Bal Vikas. De har gjort det till sin uppgift att befria barn ur slaveriet, ofta handlar det om mattvävning. Men det finns massvis med andra exempel: I Ghana utnyttjas t ex slavarbetskraft i kakaoproduktionen, och många europeiska länder tar emot kvinnor för tvångsarbete i privata hushåll eller sexindustri. Dagens slavhandel är lukrativ, professionell och global.

I den här boken fokuserar författaren på vad vi som enskilda kan göra. Själv är han aktiv i den amerikanska organisationen Free the Slaves. Den långsiktiga lösningen är utbildning och fattigdomsbekämpning. Fria människor är samhällsekonomiskt lönsamma och han Bales ser globaliseringen som en emanciperande kraft. De som tjänar på slaveriet är nästan undantagslöst organiserade kriminella, eller lokala makthavare, skriver han. De stora, transnationella företagen är på ett annat sätt känsliga för medvetna konsumenter och kritisk journalistik, och aktar sig för den sortens skandaler.

Så vad kan vi göra? Först och främst måste vi lära oss mer om det moderna slaveriet och ett sätt är förstås att läsa hans böcker. För det andra bör vi gå med i någon organisation som arbetar mot slaveri och för det tredje – agera! Prata med andra. Fråga vad dina pengar går till: det kan gälla allt från aktieköp till chokladbitar!

Text: Maria Albinsson

Kontakta oss:

Kontaktpersoner:  Postadress:                  E-post: 
   Cecilia Karlsson: 070-508 4365   BLLF Sweden c/o Gunilla Larsson      info@bllf.se
   Britt-Marie Klang: 0510-29795   Kinnekullegatan 31      
      53232 Skara