Lässugen?

Här kan du hitta tips på skönlitterära böcker med koppling till de frågor vi jobbar med.

Klicka på Läs mer, så visas hela recentionen längst ner på sidan.

Disposable people

Disposable people av Kevin Bales

Finns det någon bra genomgång av det nutida slaveriet i bokform? Ja, Kevin Bales båda böcker Disposable people (1999) och Ending slavery. Författaren gör en beundransvärd insats med sin första bok när han inte bara teoretiskt går igenom slaveriets mekanismer utan även tar exempel i länder där han på egen hand studerat de lokala förutsättningarna. De länder som behandlas i boken är: Brasilen, Thailand, Mauretanien, Pakistan och Indien.

”Slaveri är inte en fasa förpassad till det förflutna; det existerar fortfarande i hela världen, även i utvecklade länder som Frankrike och USA. Slavar över hela världen arbetar och svettas och bygger och lider. Slavar i Pakistan kanske har gjort skorna du har på dig och mattan du står på. Slavar i Karibien kanske satte placerade sockret i ditt kök och leksakerna i dina barns händer. I Indien kanske de har sytt skjortan du har på dig och putsat ringen du har på ditt finger. De får inget betalt. Slavarna berör även ditt liv indirekt. De har gjort tegelstenarna till fabriken som gjort tv:n du tittar på. I Brasilien har slavar gjort kolen som glödgade stålet till fjädrarna i din bil och kniven i din gräsklippare. Slavar odlade riset som födde kvinnan som vävde det underbara tyget som du satt upp som gardiner.” (min översättning)

Ägande utan papper

Det finns stora skillnader mellan dagens slaveri och det som vi vanligtvis tänker på:1800-talets plantageslavar i södra USA. På den tiden var en slav en stor investering, även om de behandlades fruktansvärt så fanns det ändå ett starkt incitament att hålla dem vid liv i många år. Det var bra om de kunde producera egna slavar, för det var billigare än att köpa vuxna. I det moderna slaveriet vill ingen försörja oanvändbara barn. Och det är ingen idé att lägga pengar på dyr medicin, det blir billigare att köpa nya slavar och låta de sjuka dö. Förr innebar alltså slavägandet en lång relation, men nu är de hela tiden utbytbara. Förr kunde det också vara lagligt för en person att äga en annan, men idag är det olagligt överallt i världen. Därför finns det inga papper som visar på ägare knutna nu är det ett sofistikerat ägande som bygger på kontroll, makt, våld. Eftersom det inte finns några skriftliga avtal, finns heller inget ansvar.

Slaveri finns

”Trots skillnaden mellan det nya och det gamla slaveriet tror jag alla skulle instämma i att det jag talar om är slaveri: den totala kontrollen över en person av en annan för ekonomisk exploatering. Modernt slaveri gömmer sig bakom olika masker med hjälp av skickliga advokater och rökridåer, men när vi tar bort lögnerna hittar vi någon som är kontrollerad med hjälp av våld och förnekad all frihet för att tjäna någon annan. När jag reste runt i världen för att studera det nya slaveriet tittade jag bakom de lagliga maskerna och såg människor i kedjor. Många tror inte att slaveri existerar idag och jag var en av dessa för ett par år sedan.”(min översättning)

Text: Maria Albinsson

Kontakta oss:

Kontaktpersoner:  Postadress:                  E-post: 
   Cecilia Karlsson: 070-508 4365   BLLF Sweden c/o Gunilla Larsson      info@bllf.se
   Britt-Marie Klang: 0510-29795   Kinnekullegatan 31      
      53232 Skara