Artiklar

Klicka på Läs mer, så visas hela artikeln längst ner på sidan.

Vad är Ekta Parishad?

Ekta Parishad

Ekta Parishad är en folkrörelse som kämpar för sina rättigheter genom ickevåld.  Målet är att de fattiga i Indien får egen kontroll över naturresurserna där de bor, speciellt mark, vatten och skog som de brukar. De har cirka 11 000 mindre lokala organisationer och finns bland människor som till hör ursprungsbefolkningar, daliter, lantarbetare och småbrukare.

 

På hindi betyder ekta  ” gemenskap”  och parishad ”forum” .  Organisationen arbetar på många olika sätt genom olika former av aktioner och med många aktivister. ”Att vara aktivist är inte att vara tiggare. Det krävs arbete på många olika nivåer”, säger P.V. Rajagopal, som grundat organisationen. Att kräva de fattigas rätt fungerar enbart när människor själva tar ansvar för sin kamp för förändring. Ekta Parishad arbetar i tusentals byar på så många olika sätt.  Viktigt är att lyssna till människor, förstå de mest nödvändiga behoven och sedan arbeta sida vid sida för förändring. Ickevåldsarbetet och utvecklingen emot en gemensam kamp måste få ta tid.  Ekta Parishad satsar på många fronter. De unga är viktiga. Ungdomsutbildningar där ungdomar tränas i ickevåld pågår kontinuerligt på olika håll i landet.

Indien har lagar som inte tillämpas fullt ut på grund av korruption och feodala strukturer. Den nuvarande regeringen har myntat begreppet: Make in India och vill ta upp kampen om att erbjuda de billigaste varor med Kina. Multinationella företag bjuds in. Deras krav på land skapar  ”landgrabbing”. Småbrukare och lantarbetare tvingas bort från sin mark. Politiskt drivs också en förändring från rätten till land mot rätten till mat. För Ekta Parishad är rätten till land viktig. Ett värdigt liv handlar inte bara om att äta sig mätt utan också att ha en plats att bo, att ha rötter i ett samhälle. Förändringar behövs på såväl nationell som global nivå.  Den kampen för Ekta Parishad.

Läs mer om organisationen:  www.ektaparishad.com

Läs mer om marschen som planeras från Delhi till Geneve 2020: www.jaijagat2020.org

 

 

Ekta Sweden

  • Vi vill informera om Ekta Parishad  i Sverige
  • Vi vill bygga ett svenskt nätverk där föreningar och individer kan bli medlemmar
  • Vi vill ge stöd till Ekta Parishads ickevåldsutbildning av ungdomar. En kurs med 100 deltagare kostar 2 500 euro. Att utbilda en deltagare kostar 25 euro.
  • Vi vill uppmärksamma och stödja Jai Jagat.

 Ekta Sweden finns också med i nätverket Ekta Europe  www.ektaeurope.org 

Du får gärna

Låna filmen  Millions can walk, visa dina vänner, din förening                                                                                                Beställ genom  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Anmäla dig, din förening etc till nätverket för Ekta Parishad i Sverige: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Bidra till ickevåldsutbildningen av ungdomar i Indien genom att ge en gåva till Plusgiro: 90 04 28 – 4. Skriv Indien på insättningen!

Följ oss på vår facebooksida ” Ekta Sweden”

Har du frågor skriv till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Välkommen med!

Kontakta oss:

Kontaktpersoner:  Postadress:                  E-post: 
   Cecilia Karlsson: 070-508 4365   BLLF Sweden c/o Gunilla Larsson      info@bllf.se
   Britt-Marie Klang: 0510-29795   Kinnekullegatan 31      
      53232 Skara