Artiklar

Klicka på Läs mer, så visas hela artikeln längst ner på sidan.

I tjänst för mänskliga rättigheter

”Det bästa i arbetet är förmånen att hjälpa till att lösa en enskild människas problem -  det är verkligen att arbeta för mänskliga rättigheter”

Så beskriver Rabail Qureshi glädjen i sitt arbete. Rabail arbetar sedan 2013 som animatör i BLLFS Balochistan. Hon deltar i det ungdomsutbyte som BLLF Sweden och BLLF societies i Pakistan just nu genomför och jag får en pratstund med henne när ungdomarna besöker oss i Skara. Rabail har tidigare varit lärare i en privatskola.

     -Men då visste jag inget om mänskliga rättigheter, kvinnors- eller barns rättigheter, berättar hon. Den kunskapen har jag fått genom BLLFS Balochistan.

I sitt arbete som animatör besöker hon BLLFS skolor och vuxencentra i området, för att ge stöd till lärarna. I Balochistan finns cirka 30 centra. På ett tiotal bedrivs vuxenutbildning och vid de övriga utbildas deltagarna i sömnad, datakunskap, skönhetsvård, med mera.

     -Efter de översvämningar som drabbat området de senaste åren har det blivit svårare att motivera kvinnorna att komma till vuxenutbildningen, berättar Rabail. De har fullt upp med att sörja för familjens basala behov, som att ha mat för dagen.

     -Det är lättare att motivera kvinnorna att komma till sycentren då de genom dem ser en möjlighet till att skaffa sig en liten inkomst.  Därför arbetar vi målinriktat med awareness programs på alla våra vuxencentra. Det är så viktigt att kvinnor blir medvetna om sina rättigheter, om vikten av att alla barn får gå i skola, att skaffa ID-kort och delta i politiska val, menar Rabail.

”Förändring kommer långsamt och genom vårt arbete bidrar vi till att varje generation får det lite bättre. Det är därför vår kamp är så viktig!”

Det är fantastiskt att höra Rabail berätta med sådan glädje och stolthet om sitt arbete. Ett arbete som gjort att hon vuxit som människa och nu kandiderar till en styrelsepost inom BLLFS Balochistan. Att kvinnor skulle sitta i styrelsen var tidigare en omöjlighet, så visst sker förändringar!

Gunilla Larsson

Kontakta oss:

Kontaktpersoner:  Postadress:                  E-post: 
   Cecilia Karlsson: 070-508 4365   BLLF Sweden c/o Gunilla Larsson      info@bllf.se
   Britt-Marie Klang: 0510-29795   Kinnekullegatan 31      
      53232 Skara