Lässugen?

Här kan du hitta tips på skönlitterära böcker med koppling till de frågor vi jobbar med.

Klicka på Läs mer, så visas hela recentionen längst ner på sidan.

Boktips

Böcker som vi just nu läser i vår bokcirkel

Vi, skuggorna
av Elin Torp (2019)

Sverige har fått ett laglöst arbetsliv där människor från fattiga länder jobbar under slavliknande förhållanden. En ny typ av kriminalitet som inte myndigheterna kommer åt. Exploateringen pågår överallt. Människor sover inuti bilverkstäder, i skogen och på byggen.  En rad politiska beslut har skapat det så kallade skuggsamhället, som blev synligt när Akilov 2017 körde in på Drottninggatan. Han jobbade som asbestsanerare i Sverige innan han blev terrorist. En i mängden av gömda arbetare i vårt parallella samhälle.

https://www.boktipset.se/bok/skuggsamhllet


Svartjobbsfabriken
av Johan Fyrk (2020).

Id-kapningar, bluffbolag och automatvapen är några ingredienser i en hypermodern brottshärva med kopplingar till Östeuropa. Det multikriminella nätverket har varit verksamt vid flera prestigeprojekt och anlitats av byggjättar.
Hemlösa och alkoholiserade är perfekta fasader för verksamheten som drar in över 100 miljoner om året. Bakom dem finns en 30-årig man som alla är rädda för.

https://www.boktipset.se/bok/svartjobbsfabriken

Swede Hollow av Ola Larsmo

Swede Hollow av Ola Larsmo

I romanen Swede Hollow följer vi en grupp svenskar som emigrerade till USA i slutet av 1800-talet. Vi får följa de fattiga familjerna och hur de försöker skaffa sig ett liv i det nya land de kommit till. Den familj som står i centrum har två döttrar som båda skaffar sig arbete på en syfabrik. En fabrik med låg lön, långa arbetsdagar och en ohälsosam arbetsmiljö.

Swede Hollow är en intressant och levande berättelse med trovärdiga och levande karaktärer. I efterordet beskrivs historiska fakta kring det område som skildras i boken vilket ger ytterligare trovärdighet till berättelsen.

Kontakta oss:

Kontaktpersoner:  Postadress:                  E-post: 
   Cecilia Karlsson: 070-508 4365    BLLF Sweden      info@bllf.se
   Britt-Marie Klang: 0510-29795    Box 680      
       531 16 Lidköping