Hälsning från Agne i Pakistan

Några intryck, uttryck och förhoppningsvis avtryck från min första dag i Mirpurkhas.

På besök inför ”joint meeting between PakPC and SwePC”. Britt-Marie Klang och jag har en vecka för fältbesök innan Göte Isaksson ansluter till mötet och för ännu mer program.
Mycket intensiv eftermiddag, med många besök hos Mirs stora familj och med alla barnbarn svärmande omkring oss. Klarade den pakistanska toaletten. Ätit en god chili/kycklinggryta, suttit utanför husmuren och talat med några ”goa gubbar”, varav en är vår beväpnade vakt och polis. Det slamrar och klirrat och hojtas från ”lumpsamlar-bosättningen” utanför Mirs område och böneutroparna kallar. Miljoner intryck….
En liten rundtur med Mir i hans ”village” visade mig det som byggts de senaste drygt tjugo åren. Samlingssal, utbildnings och lekutrymmen, aktivitetsytor, vacker trädgård, kontor och möbelförråd. På kontoret återsågs vår nationelle och lokale accountant Zameer och jag mötte Nazeer, vår Program Manager för programområdet Education. En av lärarna och Sudheer, assistent, fanns också på kontoret. Något tidigare hejade jag på Adil, vår Advocacy Program Manager här i Mirpurkhas.
Annie, Mirs dotter, berättade vid lunchen om ett besök i en ökenby och sina intryck av tjej-aktiviteter där. ”Jag såg dessa tjejer ta plats, senare även på en scen, för att berätta om sig själva. De dansade och sjöng. Hela tiden gav dom uttryck för att vilja veta och upptäcka mera och mera. Detta var inte alls bilden jag hade sedan tidigare av tjejer i detta område. Säker på att detta är BLLF:s förtjänst som fått igång denna process och erbjudit en arena för deras uttryck”.
Annies son Muneeb har tillsammans med andra barn guidat oss mer än väl. Berättat om skolan, vänner, fritid med fotboll och cricket. Han har tagit många foton av oss med alla barn och andra vuxna. Försökt lära mig en sång på sitt språk Urdo. Den handlar om skolan. Han är redan riktigt duktig på engelska och översatte den ungefär så här:
S for School, R for Road, ”move my son!”, HAPPY, HAPPY, HAPPY, HAPPY
”Listen kids, take your bags, see the road to school!” We write and learn and kids get good education.
Före middagen besökte vi Anita och Sarfraz (Mirs son) och fick en bra pratstund till en kopp Tchai. Vi kom att tala om Pakistan av idag. Politiskt och ekonomiskt. Sarfraz, nu brottmålsadvokat och politisk kandidat med en bakgrund i BLLFS och i juryn för Jordens Barns Pris, kommenterade aktuell situation för barnarbetare och skuldslaveri. Trots nyligen införda förbud är det få rättsfall som lyfts i domstol. Utbredd korruption och oförmåga från rättsinstanser, gör att problemet fortsatt är mycket stort. Vi talade om miljöfrågor, globalt och lokalt, om solenergins möjligheter i Pakistan, där naturliga förutsättningar borde vara goda. Anpassning till denna teknik hamnar emellertid hos den enskilde för investering, inte bara i paneler utan i övriga nödvändiga faciliteter i husen. Kanske onödigt att tillägga att vi också talade om Trump….
Det börjar bli lite svalare och det skymmer ute, musik och sång från intill. Det är tydligen bröllopssäsong. Under tiden det tog för en åsna att skria färdigt, blev det nästan helmörkt. Nu låter bilarna, hundar skäller fortfarande ikapp med allt flera böneutropare …..

Kontakta oss:

Kontaktpersoner:  Postadress:                  E-post: 
   Cecilia Karlsson: 070-508 4365   BLLF Sweden c/o Gunilla Larsson      info@bllf.se
   Britt-Marie Klang: 0510-29795   Kinnekullegatan 31      
      53232 Skara